Marcel van Dam Makelaardij

Veelgestelde vragen

De 10 meest gestelde vragen aan een makelaar

Een huis koop of verkoop je niet elke dag. Het is dan ook niet gek dat er veel vragen in je op kunnen komen. Wij leggen de meest gestelde vragen die wij krijgen aan je uit! Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur hem dan in via het vragenformulier.

Ga je een huis kopen? Dan betaal je als koper de koopsom en de overdrachtsbelasting. Maar ga je je huis verkopen? Dan komen er ook een aantal kosten bij kijken. Dit zijn de drie belangrijkste kostenposten waar je rekening mee moet houden bij de verkoop van je huis:

  1. Verkoopkosten: dit zijn alle kosten die te maken hebben bij met de verkoop van je huis. Denk aan de makelaars- en notariskosten. Maar bijvoorbeeld ook het verkrijgen van een verplicht energielabel kost geld. De hoogte van deze verkoopkosten zijn per makelaar, notaris en woning anders.
  2. Restschuld: verkoop je je huis voor een lagere prijs dan de afgesloten hypotheekwaarde? Dan is er sprake van een restschuld. Dit komt tegenwoordig niet heel vaak meer voor, maar mocht het wel het geval zijn is het verstandig om dat van tevoren goed uit te zoeken met een financieel adviseur.
  3. Belasting: als je je huis verkoopt heeft dit gevolgen op de hypotheekrenteaftrek. Koop je geen nieuwe woning aan? Dan heb je ook geen profijt meer van de hypotheekrente aftrek.

Ja, dat kan! Je bent niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Je kunt dus helemaal zelf de vraagprijs bepalen, je woning op Funda of een andere woningsite zetten, zelf de bezichtigingen organiseren, de onderhandelingen voeren, de koper inlichten over verborgen gebreken en het koopovereenkomst opstellen.

Maar… dat kost natuurlijk best veel tijd en kennis. Bovendien kan het best stressvol zijn als er allemaal vragen op je afkomen. Een makelaar helpt je bij het hele verkoopproces van A tot Z, heeft de benodigde kennis in huis en bespaart je een hoop tijd.

Als ik een bod op een huis heb neergelegd? Nee, je bent pas echt in onderhandeling als de verkopende partij reageert op jouw bod door een tegenbod te doen. Dus nog niet als je het bod bij de makelaar van de verkopende partij neerlegt en hij aangeeft het te bespreken.

Ja dat mag! Niet iedere onderhandeling lijdt namelijk tot een verkoop. Soms wordt de bedenktijd gebruikt om het bod in te trekken of de kopers krijgen het financieel niet rond. Bovendien kan het zijn dat de verkopers graag willen weten of er meer belangstelling is. Zijn er meer partijen die interesse hebben in de woning? Dan mogen ze tegelijkertijd onderhandelen. Dat moet de NVM-makelaar wel duidelijk melden. Bijvoorbeeld door te zeggen dat de woning ‘onder bod’ is. Je mag als belangstellende wel een bod uitbrengen, maar de makelaar mag pas met jou in onderhandeling als de eerste onderhandeling tot niets heeft geleid. De NVM-makelaar doet geen mededeling over de hoogte van biedingen. Dit kan namelijk overbiedingen uitlokken en dat zal oneerlijk zijn.

Ja, de verkoper mag altijd besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Maar ook jij als potentiële koper kan je bod tijdens de onderhandelingen verlagen. Het eerder gedane bod vervalt namelijk op het moment dat de verkopende partij een tegenbod doet.

De koop start op het moment dat jij als koper het eens bent met de verkopende partij over de belangrijkste zaken, zoals de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden. Plus dat deze afspraken schriftelijk vast zijn gelegd door de verkopende makelaar in een koopakte. Ontbindende voorwaarden, zoals over de financiering, zijn hierin een belangrijk onderwerp. Deze moeten vooraf, tijdens het uitbrengen van een bod, vermeld worden.

Na het opstellen van de koopakte moet deze ondertekent worden door beide partijen. Daarna heeft de koper drie dagen wettelijke bedenktijd. Binnen deze dagen kun je als koper afzien van de aankoop, zonder dat daar gevolgen aan verbonden zijn. De koop is pas echt rond als de financiering geregeld is en andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer zijn. En ontvangt de koper op de afgesproken opleveringsdatum de sleutel van hun nieuwe woning.

De verkoopprijs wordt altijd in overleg bepaald met de verkoper. De makelaar geeft zijn advies, maar jij bent uiteindelijk degene die bepaald voor welke verkoopprijs jouw woning de markt op gaat.

Staat er achter de verkoopprijs van een woning k.k.? Dat staat voor kosten koper. Dit betekent dat jij als koper, naast de uiteindelijke koopsom, ook de bijkomende kosten moet betalen. In de meeste gevallen is dit ongeveer 6% van de koopsom. Onder de kosten koper vallen onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten en de kadastrale rechten.

Wanneer een huis in de verkoop staat heeft de verkoper een meldingsplicht. Dit betekent dat alle bekende gebreken, zowel juridisch als bouwtechnisch, gemeld moeten worden aan de potentiele koper. Aan de andere kant heeft de koper ook een plicht, een onderzoeksplicht. Als koper dien je voor de koop van het huis gericht onderzoek te doen. Bijvoorbeeld als je niet zeker bent van de onderhoudsstaat dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Of voor juridische zaken, zoals het bestemmingsplan en erfgrenzen, dan kun je bij de gemeente of het kadaster terecht. Als aankoopmakelaar helpen wij je bij die onderzoeksplicht. We lopen alle punten na en geven je eerlijk advies als we denken dat extra onderzoek nodig is.

Soms wordt de taxateur aangewezen door bijvoorbeeld de bank of financieel adviseur, maar als je zelf een taxateur wil kiezen, waar let je dan op?

  1. Gaat het om de koop of verkoop van een huis? Dan mag de taxateur niet de makelaar zijn van de verkoper, maar ook niet van jouw aankoopmakelaar. Hij moet echt onafhankelijk zijn.
  2. De taxateur moet lokale kennis hebben over het gebied waar het huis staat. Een taxateur mag daarom maximaal 20 km rondom zijn kantoorlocatie woningen taxeren.
  3. Het taxatierapport die de taxateur opstelt moet gevalideerd worden door een validatie-instituut, zoals het NWWI.

Ben je op zoek naar een taxateur? Dan kunnen wij helpen! Hoe? Dat lees je hier.

Ook een vraag stellen aan ons?

Stuur hem in via ons vragenformulier!